JARO
Příroda se budí, energie stoupá, jde nahoru, vše je zelené, křehké a pružné. Stejný energetický náboj jako jaro mají naše játra, která jsou v tomto období na vrcholu a nejvíc se také očišťují. Jaro bylo vždy obdobím očisty - půstu. Je nezbytné, abychom ubrali tuku, snížili jeho podíl ve stravě. Nedáváme ho do všech složek stravy, část zeleniny však stále na tuku připravujeme. Zvýšíme podíl zeleniny, zvláště zelené (naťová zelenina, jarní býlí). Občas můžeme přidat menší množství naklíčených luštěnin. Lehce zvýšíme podíl syrové zeleniny, podáváme více krátce blanšírovaného salátu a zvyšujeme i podíl krátce kvašené zeleniny. Zařazujeme také divokou zeleninu - kopřivy, pampelišky, sedmikrásky, podběl, bršlici a další. Podáváme je syrové nebo krátce tepelně upravené. Ubíráme pohanku a postupně začneme zařazovat kukuřici, podíl obou obilovin je zhruba 1:1. Nejvíce používáme rýži, začneme nahrazovat kulatou dlouhozrnnou. Obecně je strava odlehčená a konzumuje se v menším množství.
Zdroj: Radost ze zdravých dětí, Vladimíra Strnadelová - Jan Zerzán