Koření proti choření
Koření patří do každé kuchyně. Podporuje chuť k jídlu, dobré trávení a mění chemickou povahu jídla. Umožňuje nám vytvářet různé chuťové kombinace.
Správně využívat vůní, chutí i vzájemné kombinace koření je umění. Učíme se jej ve své kuchyni s každým novým jídlem.
Které koření by nám podle Áyurvédy nemělo chybět v zimní kuchyni podporující zdraví?
Anýz – sladký, ostrý, zahřívá, zvyšuje žluč, je močopudný.
Bobkový list – sladký, hořký, ohřívá, zvyšuje žluč. Zlepšuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu.
Černý pepř – pálivý, horký, podporuje činnost a okysličení mozku, sekreci žaludečních šťáv, snižuje plynatost a zácpu
Fenykl – snižuje plynatost, podporuje trávení. Použití v malém množství do zeleninových jídel nebo jako čaj. Několik semínek rozžvýkaných po jídle podporuje trávení.
Hřebíček – horký a pálivý, snižuje kašel, bolest, působí jako přírodní antibiotikum
Kardamom – sladké koření, harmonizuje, zahřívá, podporuje zažívání, podporuje vstřebávání živin, proti zahlenění, zlepšuje trávení a nadýmání, detoxikuje kofein v kávě, stimuluje mysl
Příprava čaje: ½ lžičky nadrceného kardamomu na šálek vaříc ívody 10 minut vyluhovat a vypít.
Kurkuma – jedna z nejočistnějších bylin v Áyurvédě, léčí zažívací trakt od začátku do konce, působí proti nadýmání, reguluje metabolismus, zlepšuje stravitelnost bílkovin/ luštěnin, masa, ořechů /, přírodní antibiotikum a mnoho dalších účinků.
Poskytuje boží energii a prosperitu.
Římský kmín – stimuluje trávicí oheň snižuje nadýmání, blokuje negativní účinky při přejídání a u těžkých jídel.Nechává se rozpěnit na začátku vaření na tuku nebo oleji.
Přidáváme do pokrmů cca ½ - 1 lžičku rozpěnit na oleji nebo ghí.
Skořice – pálivé a trpké chuti, detoxikuje, podporuje pocení, trávení, vhodná v malé míře na kaše, do čaje.
Zázvor – Král koření v Áyurvédě je základní koření s léčivými účinky. Mletý snižuje plynatost, zvyšuje chuť k jídlu, stimuluje a podporuje trávení / zejména bílkovin/ a vstřebávání živin. Neutralizuje účinky ostatních potravin. Pomáhá vylučovat toxiny z těla, zlepšuje prokrvení končetin.
Na podporu trávení plátek oloupaného čerstvého posypat špetkou soli a pokapat několika kapkami citronové šťávy, sníst 30 min. před jídlem.
Ve Vitalce si můžete zakoupit koření v Bio kvalitě od firmy Sonnentor nebo Cereus.
Vladimíra Naušová
celostní očisty a regenerace
20 let praktických zkušeností kontakt: nausova@centrum.cz
mobil: 776 823 938