V jarním menu Vitalky se nám to pěkně zazelenalo.
V pondělí jsme měli možnost ochutnat skvělé Arborio risotto se špenátem a chřestem.
Jistě vás bude zajímat, čím je chřest tak cenný a proč by neměl chybět v žádné jarní kuchyni.
Chřest je vytrvalá rostlina. Již ve starověku byl chřest známou lahůdkou. Původně rostl jen v Orientu, dnes v Jižní Evropě, Severní Africe, Přední Asii.
Užívají se mladé výhonky vyrůstající z kořenů.
Obsahuje:
- hodně vlákniny, málo kalorií, má výbornou chuť a příprava je snadná. Konzumace chřestu má prospěšný vliv na naše zdraví, přisuzují se mu výjimečné zdravotní účinky.
- vitaminy / A,B,C,E, K/ vápník, hořčík, vlákninu, železo a selen. Také betakaroten, provitamin A, křemík, fosfor, draslík, sodík, mangan, železo, kyselinu listovou a další látky. Vitamíny prospívají čisté pleti a pevným nehtům. Vysoký obsah kyseliny listové a niacinu je důležitý pro správné hormonální procesy v těle, omlazování buněk, pevné nervy a zdravý spánek.
- více než 90% vody a syrový má silné čistící vlastnosti.
Působí hlavně na ledviny a močový měchýř. Je močopudný, zvýšeně vylučuje vodu, aniž působí dráždění.
Stimuluje krvetvorbu, udržuje zdravý cévní systém a silné srdce, zlepšuje zásobování mozku kyslíkem. Je vhodný při nadváze, cukrovce a kožních nemocech.
Pravidelná konzumace chřestu zlepšuje látkovou výměnu.
Zeleně zabarvený chřest má větší obsah vitamínů a asparaginů.
Podle Tradiční čínské medicíny má chřest povahu sladkou, chuť hořkou. Vstupuje do dráhy plic, sleziny a ledvin. Počišťuje horkost a odvádí vlhkost, pročišťuje plíce, neustupující kašel, zácpu, patologickou žízeň.
Jídlo z chřestu je lehké, obnovující naše sliznice, pročišťuje, napomáhá správnému vyprazdňování:
Chřest neboli špargl je prostě všelék…
Nevěříte? Vyzkoušejte!:)
a jeden jednoduchý a zároveň chutný recept do začátků:
Zapečené jáhly s chřestem 2 – 3 porce
Jáhly / 1 hrnek nevařených /
Sůl
Chřest - 1 svazek
Kvalitní sýr /parmezán/
Olivový olej
Jáhly krátce povaříme a necháme dojít. Chřest nejprve spaříme, odkrojíme dužnaté konce a oloupeme. Do zapékací misky dáme jáhly, na ně poklademe chřest, sýr, dle potřeby osolíme a pokapeme olivovým olejem, zalijeme troškou vody a krátce zapečeme. Hodí se k tomu mrkvový salát, zelný salát.
Další chřestové pochoutky pro vás připravuje do jarních menu vaše Vitalka.
Vlaďka Naušová
Vitalka - poradna zdravé výživy
Vídeňská 1, Klatovy