Živiny, co nás živí 3. aneb poměr živin je důležitá věc, ale důležitější, čím ho naplníme.
Tuky
Tuky jsou nejbohatším zdrojem energie pro naše tělo. Usnadňují vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, chrání vnitřní orgány před poškozením, udržují tělesnou teplotu, tvoří se z nich některé hormony. Tuky v našem jídelníčku míváme živočišné /mléčný tuk,sádlo, lůj, rybí olej/ nebo rostlinné tuky a oleje. Jistě víte, že obávaný cholesterol je pouze v živočišných tucích.
V řadě potravin jsou tzv. skryté tuky /v mléce, sýrech, tučném mase, vaječném žloutku/ a je potřeba na ně pamatovat při výběru potravin pro zdravou či léčebnou výživu. V doporučované denní spotřebě tuků, je dobré zohlednit i roční období. V zimě se příjem množství tuku zvyšuje, v létě má být spotřeba přirozeně nižší. Dávka tuku může být také zvýšena i vlivem vyčerpávajících onemocnění. Pokud se zkonzumované tuky v našem těle nepřemění na energii, jsou uloženy do zásob do podkoží a kolem některých vnitřních orgánů. Toto je velká energetická rezerva těla, odkud čerpá v době potřeby. Naopak při nedostatku tuků ve stravě a vyčerpání jejich zásob může nezdravě ubýt váha, projeví se na kvalitě a vzhledu kůže, sníží se odolnost vůči infekcím, zvyšuje se výskyt rakoviny prsu.
Vysoký obsah tuků /nad 40% ve 100g/ má například tučné maso, plnotučné mléko a mléčné výrobky, ořechy, mák, smetanové mražené krémy, čokoláda, majonéza.
Naopak nízký obsah tuků /méně než 20%/ mají luštěniny, výrobky z obilovin, ovoce, zeleniny.
Tuky proto není vhodné z jídelníčku, zvláště dětského, vyškrtnout. Při výběru dávejme přednost tukům rostlinného původu. Levné rafinované oleje nahradíme kvalitními rostlinnými oleje lisovanými za studena /olivový, sezamový, dýňový, avokádový, lněný/. Ty používáme na saláty, při tepelné úpravě se zničí. Do teplé kuchyně se hodí například kokosový tuk nebo přepuštěné máslo Ghí, které vyráběly i naše babičky. Sádlo v menší míře a nejlépe domácí.
Kvalitní ryba /pstruh, losos, štika/ je zdrojem životně důležitého Omega 3, stejně jako lněná a dýňová semena, vlašské ořechy.
Nevhodné tuky na nás čekají ve vepřovém, hovězím, jehněčím mase. Nekupujeme raději nic, co obsahuje ztužený tuk.
V denním jídelníčku bychom měli mít přibližně 0,5g tuků na kilogram váhy.
Takže se tuků nebojme, ale pečlivě vybírejme jeho zdroj a kvalitu, kterou při nákupu či stravování ve Vitalce máte zaručenou!
Zajímá-li vás obsah tuku ve vašem těle, nabízím vám tělesnou analýzu Tanita v tomto týdnu od 24. – 28.11. 2014 zdarma.
Vlaďka Naušová
průvodce vaší zdravou stravou
Ateliér zdravé ženy
Vídeňská 1, Klatovy
Tel. 776 823 938